[Projectleiding] Opties ticketverkoop

Elger Jonker elger at ifcat.org
Sat Dec 11 20:14:21 CET 2021


Hi PL, Bestuur,

Ik heb zojuist met Walter contact gehad over onze voorgenomen aanpak wbt ticket sales. Deze aanpak was gebouwd op een misverstand. Er werd in de communicatie die we hebben gehad expliciet een crowdfund-product bedoeld. Ook is het perspectief van de auteur EU georiënteerd, waar NL een betere consumentenbescherming biedt dan de EU richtlijn stelt. Zo is er in NL geen 'sorry-overmacht-kthnxbye' optie, en dat is beter voor de consument :). Hoe nu verder is nu ook duidelijk en staat hieronder.


Op het menu staan twee keuzes, met enige combineerbaarheid en smaakmakers. Hieruit zullen we een aanpak moeten opmaken, en ik stel voor dit zondag te bespreken en een keuze te maken.


Omdat beide opties legitiem zijn noem ik ze A en 1:

Optie A: 
Twee producten aanbieden: een ticket van N-[crowdfund deel] en een [crowdfund deel]. Dit zijn dus losse(!) producten waarbij een koper kan kiezen wat die in het winkelwagentje stopt. Het crowdfund deel is non-refundable en een donatie. Het ticket is refundable met de bekende BTW etc. Dit moet extreem duidelijk gecommuniceerd worden dat deze producten los staan.

Smaakmaker:
- Als je alleen het crowdfund deel haalt, kunnen we ervoor kiezen dat iemand aan de deur alsnog de normale prijs van €333,33 kwijt is ipv de voorgenomen prijs in juli.

Optimistische insteek:
- Men koopt beide producten en we hebben genoeg in kas. Het risico wordt gedragen door de gemeenschap.

Pessimistische insteek:
- Men koopt alleen het ticket, en niet het crowdfund deel. Dan kan je zowel geen leveranciers aanbetalen EN moet je iemand toegang geven als het doorgaat.



Optie 1:
De constructie toepassen van "bewaarjeticket.nl" / "saveyourticket.nl". Het ticket wordt omgezet naar een voucher, tenzij iemand dat niet wil. Dit voucher biedt toegang tot MCH2025. Dit werkt als in 2025 de COVID situatie beheersbaar is, waardoor er ±100.000 minder uitgegeven hoeft te worden aan maatregelen (grofweg het bedrag dat we nu aanbetalen).

Het is wat eenvoudiger dan optie A en algemeen toegepast in de branche. De meertalige informatieve websites zijn er al.

Smaakmaker:
- Deze aanpak is te combineren met optie A.

Optimistische insteek:
- Tickets worden bewaard, aanbetalingen worden gedaan tot een bepaald bedrag. Volgend evenement is er een groter opstart-budget.

Pessimistische insteek:
- Men wil geen voucher en meteen het geld terug.



Perspectief over beide opties:

In beide gevallen moeten we bouwen op de gunning en het vertrouwen vanuit de community. De ervaring met de hacker community is optimistisch.


Groeten,
Elger



More information about the Projectleiding mailing list